Delen via sociale media

Grootspraak en intrinsieke waarde

Gepost 15/09/2015

 Door: Erik van Putten

Regelmatig rolt een nieuwe auto mijn inbox binnen. Bentley kondigde bijvoorbeeld haar indrukwekkende Bentayga aan. “De Bentley onder de SUV’s” moet vooral de enorme potentie, kunde en daadkracht van moederconcern Volkswagen aantonen. In al zijn grootsheid vormt de Bentayga  tevens de ideale aanleiding voor een merkwaardig soort identificatie. Diverse reageerders praten over de auto alsof hij voor hen op maat is gemaakt. His royal highness is daarin exemplarisch.


Imposant. Indrukwekkend. En voer voor koketteren. De Bentayga van Bentley. Foto: Pon Persportaal

Verworden tot krachttermen
Kwaliteiten en historische merkwaarden staan in eerste instantie nooit centraal. Zowel bij de Bentayga als bij andere spraakmakende nieuwelingen zie je het. Paardenkrachten, cilinders en acceleratie staan op één bij de initiële bewonderaars. Samen met de catalogusprijs laten ze specs wèl verworden tot krachttermen. Maar de ambiteuze teksten ontsnappen nooit aan dat typisch koketterende sfeertje waar ze zich in bevinden: Pronken met andermans veren.


Big talk. Small money
Deze gedragsvorm tref je ook binnen andere auto-geledingen. Sommige handelaren scheppen er genoegen in om met vakbroeders te bomen over het grote geld. Het lijdend voorwerp is dan bijvoorbeeld een barnfindexemplaar. De tientallen Euroduizenden vliegen over tafel. Gesprekken over waarde. En dan bedoel ik niet de immanente variant ervan. Nee nee. Big talk. Dat Small Money wordt wanneer jij de eerste Eurocenten binnen jóuw verdienmodel ter tafel brengt. Dan voel je ineens die ongemakkelijke kou uit de lucht op je neerdalen. De specialiteit van het huis blijkt dan ineens gebakken lucht uit de gaarkeuken te zijn. Opgediend in een huisstijl welke het kaliber hier een centje, daar een aalmoes niet ontstijgt. Geserveerd met een te dik aangezet sausje. Door Popie Jopie bereid met het verkeerde bindmiddel. 


Werkelijke betekenis

In dat sentiment vallen mij gelukkig nog veel positieve zaken op. Tijdens een Auto Motor Klassiek reportage in Schalsum beleefde ik zonder overdrijven mijn mooiste dag van het jaar. Ik ervoer er gastvrijheid, plezier en echte autoliefde. Reportages en oldtimerbijeenkomsten zijn sowieso vaak een feest. Je bent in gesprek met eigenaren over specifieke auto-eigenschappen. Over de achtergronden en de historie van het bezit. Over het bijbehorende gevoel. Over de minutieuze details. En vooral: over de werkelijke betekenis van de heilige koe voor de trotse eigenaar.  Het is deze combinatie van mooie factoren die de enige merite voor auto's componeert: de intrinsieke waarde. Het is die duiding, welke het fenomeen auto voor de liefhebber zo groot maakt. En onbetaalbaar. Ongeacht merk en type.

 

UA-39509209-1