Delen via sociale media

Mijn autonieuws van het jaar 2014

Gepost 28/12/2014

Door: Erik van Putten

Wanneer op 4 februari 2014 de nieuwe Staatssecretaris van Financiën bekend wordt gemaakt- Eric Wiebes- gloort er hoop in de harten van de Stichting Autobelangen en de BOVAG. Ook andere brancheverenigingen en belangenbehartigers kijken reikhalzend uit naar wat er staat te gebeuren op auto-fiscaal gebied. De hoopvolle verwachtingen kunnen snel de ijskast in. De per 1 januari 2014 actueel geworden MRB-regels voor oldtimers en de accijnsverhogingen blijven vanuit de politiek onaangetast. In het najaar blijkt dat de geraamde opbrengsten bij lange na niet worden gehaald, terwijl de bedrijfsvoering van diverse grensstreekondernemers en professionals in de young- en oldtimerbranche ernstig onder druk is komen te staan. 

Fiscaliteit en teleurstelling
Teleurstellend was ook het uitblijven van Autobrief 2.0. Er komt- mede dankzij uitstekend lobbywerk vanuit de branche- een acceptabele bijtellingsoplossing voor 2016. Dat is maar goed ook. De Vereniging Auto van de Zaak publiceerde een onderzoek dat pijnlijk duidelijk maakte dat hoge bijtellingspercentages een massaal afscheid van de leaseauto in de hand werken. De nieuwe tarieven voor 2016 zijn op realisme gestoeld. De leaselobby kondigde- op de valreep van de jaarwisseling- echter alweer een offensief aan dat op de lange termijn moet resulteren in bijtellingspercentage van 11%. Ik heb er geen goed woord voor over want ten opzichte van de particulier rijdt de leaserijder in dat geval straks wel erg voordelig zijn of haar kilometers. Qua fiscaal beleid is er voor de lange termijn in ieder geval nog volop onzekerheid. Ook opvallend: de milieu- en leasebelanghebbenden plaatsen de Diesel steeds meer in de verdomhoek terwijl men er aan voorbij gaat dat juist auto's met moderne inspuittechnologie stoffen vrijgeven die veel schadelijker zijn. Daar werd nauwelijks aandacht aan besteed. In plaats daarvan repten diverse belanghebbenden over een "schoner geworden wagenpark in Nederland" en worden veel hogere praktijkverbruiken en emissiewaarden stelselmatig genegeerd, ook in het geval van nieuwe dieselpersonenauto's. Die zijn in de praktijk niet schoner geworden. Fiscaliteit, bijtelling, slechte verkoopcijfers en milieu beheersten zo op een onaangename wijze het autonieuws van 2014 waarin ook zichtbaar was dat zeven jaar lang overmatig subsidiëren van schoon rijden tot scheefgroei en marktapathie heeft geleid. Toch bood het afgelopen jaar ook andere ontboezemingen. In het onderstaande overzicht leest u wat mij in het afgelopen jaar -buiten de autofiscaliteit- het meest triggerde en/of aansprak.
 


  • Mijn automerk van het jaar
    Mercedes-Benz bracht in 2014 veel aansprekend nieuws. Allereerst was er de grote stroom nieuwe modellen die Das Haus presenteerde. Ze spraken bij mij stuk voor stuk tot de verbeelding.De AMG-GT vormde een absoluut hoogtepunt. Voorts liet Mercedes-Benz zien waar continue doorontwikkeling van een decennia-oud concept toe kan leiden: de Mercedes Benz G-Klasse wordt nu minimaal tot 2022 geproduceerd. Ook de fans van historisch materiaal (de Oude Benz Club), de voortreffelijk werkende marketingafdeling, de groepering die de youngtimers uit Stuttgart wèl op waarde schat en een prachtige rit in een 280 SE 3.5 uit 1972 deden mijn liefde voor dit merk groeien. In alle opzichten werd Mercedes-Benz mijn merk van het jaar.
  • Mijn afscheid van het jaar
    Jaguar beeindigde de productie van de XK. Daarmee nam men -voorlopig- afscheid van een tijdperk dat in 1966 met de verlengde E-Type werd ingezet. 48 jaar lang was de 2+2 een onmisbare schakel in het Jag-gamma. De focus op de XE, de vervolmaking van het F-Type gamma en de toekomstige SUV- de C-X17- genieten echter meer prioriteit. En hoe indrukwekkend het huidige en toekomstige leveringsgamma ook zal zijn: een Jaguar modellenlijn zonder Gran Turismo is niet compleet. 
  • Mijn automan van het jaar
    Wim van der Leegte van VDL is mijn automan van het jaar. Hij gaf de beste autofabriek van Europa haar kernactiviteit terug: het bouwen van auto's. Sinds juli rollen er Mini's van de band in Born. En daarmee ziet de toekomst voor krimpregio Zuid-Limburg er een stuk zonniger uit. Er keert werkgelegenheid terug en afgaande op de groeiambities van VDLNedcar komen er alleen maar banen bij. Van der Leegte toonde maatschappelijke verantwoordelijkheid en nuchter ondernemerschap. Hij vertelde er op indrukwekkende wijze over in de Nationale Autoshow van BNR.
  • Mijn jubilaris van het jaar
    Al veertig jaar lang vormt de Volkswagen Golf- in zeven generaties- een begrip. Vanaf de introductie in 1974 evolueerde hij zonder zich al te veel over te geven aan allerhande modegrillen maar wel zodanig met zijn tijd mee te gaan dat hij het ijkpunt is voor minimaal alle volumefabrikanten. De uitgebalanceerde Duitser zet nog altijd standaarden en spreekt- net zoals voorganger Kever- veel automobilisten in alle lagen van de bevolking aan, hoewel de huidige generatie het steeds lastiger krijgt met een almaar diverser wordende concurrentie. 
     

Wat viel mij verder opviel in aansprekende zin?

  • Stichting Autobelangen zocht niet de oppositie, maar werkte zorgvuldig aan een constructieve samenwerking met de Belastingdienst en de politiek. De coöperatieve insteek leidde tot maatwerk in de op 18 januari 2014 aangekondigde rechtszaak tegen de Staat. Autobelangen bouwde een achterban op die tot een dusdanige omvang groeide dat er nu vijf proefprocessen zijn opgestart. Het moet leiden tot een aangepaste regeling die voor iedereen acceptabel en rechtvaardig is. Ik geloof er nog altijd heilig in. 
  • Auto Motor Klassiek ontwikkelde zich verder tot mulitmediaal klassiekermedium. Al bijna dertig jaar brengt het magazine een fijne mix van nieuws, reportages en wetenswaardigheden onder in een blad waarin abonnees gratis adverteren. Men zag zusterblad Auto Motor Youngtimer ten onder gaan, nam geen afscheid, luisterde naar de lezer en liet het blad deels terugvloeien in de hoofdtitel Auto Motor Klassiek. Sociale media worden uitstekend ingezet om de achterban bij het blad te blijven betrekken. Het is een magazine/medium waar ik met liefde voor schrijf.
  • De oldtimer vormt allang geen subcultuur meer is binnen de autowereld. Media, beursorganisatoren en beleggers betrekken de klassieker in steeds ruimere mate in hun kernactiviteiten. Zonder nostalgie vaart niemand wel en dat zien steeds meer belanghebbenden in. 
  • De komst van de TV-programma's RTL Autovisie en AutoWeek BigBoys. Prima formats die de moeite waard zijn om gecontinueerd te worden. Een keuze, die wat mij betreft ook de TROS Autoshow ten deel had mogen vallen.
  • Het succes van Skoda. Voor het eerst slaagde het Tsjechische merk onder VAG-vlag erin om een miljoen auto's te produceren en te verkopen. De scepsis lijkt definitief overwonnen en dat is terecht aangezien de Tsjechen al jaren slimme auto's bouwen die zodanig worden gepositioneerd dat ze -per model- een specifieke maar omvangrijke doelgroep aanspreken. Een doelgroep die de uitstekende kwaliteiten van de producten uit Mlada Boleslav terecht omarmt. 
 
Rest mij nog om iedereen een mooi, succesvol en gelukkig 2015 in goede gezondheid te wensen!


Mijn 2014 in beeld

UA-39509209-1