Delen via sociale media

Mijn bedenkingen bij de Cactus

Gepost 30/06/2014

Door: Erik van Putten

De Citroen C4 Cactus staat bij de dealer. Het betekent dat Nederland zich mag opmaken voor een verkeersbeeld waarin straks de nieuwbakken Fransman met de regelmaat van de klok onderdeel van uit maakt. Want de auto gaat het in de eerste fase na haar introductie in Nederland ongetwijfeld goed doen. Hij werd bovendien door het professionele autojournaille heel positief ontvangen. Ik kijk er ondanks die optimistische geluiden om meerdere redenen met gemengde gevoelens naar.

Marketingsmaak
De C4 Cactus staat nu bij de Citroën-agent, zoals men dat vroeger zo mooi omschreef. Van mij krijgt het merk met de historie vol eigenzinnigheid een dikke pluim. Met de Cactus-variant schiet Citroën niet door, maar beantwoordt het aan de eisen van de moderne automobilist die eindelijk eens wat anders wil dan het doorsnee-werk De nieuwe loot aan de Franse stam doet haar best om gadget te zijn. De Cactus is door zijn makers voorzien van een aangename marketingsaus welke een geheel nieuwe en frisse smaak aan het fenomeen auto toevoegt.


Rijdend gadget
Het resultaat is een nieuw soort autobeleving met een knipoog naar het gevoel dat de 2CV vroeger bij haar schare fans teweeg bracht. Dat is althans het streven van de fabrikant. Volgens het journaille staan bij de Cactus praktisch gebruiksgemak en rijeigenschappen trouwens minder hoog in het vaandel. Het zijn van een rijdend revolutie met DS-trekken en in het oog springende airbumps spelen wat mij betreft echter een veel belangrijkere rol. In dit geval spelen ze eerste viool. Het is de automobiele interpretatie van modern nihilisme. De 2CV deed precies wat er van hem werd verwacht. De C4 Cactus is -de 2CV indachtig- een eigenzinnig kind. Maar dan van deze tijd. Let maar op: er komt een grote kopersmarkt voor de Cactus.

 

Geknipt voor een generatie jonge tweeverdieners
Die bestaat uit een doelgroep die onder meer wordt gevormd door de generatie jonge tweeverdieners. Een generatie die bij uitstek gek is op hebbedingetjes en technische snufjes -lees gadgets. Ook de leasemaatschappijen kunnen met die wetenschap hun voordeel doen, zeker nu de auto nog- bij het uitblijven van de Autobrief 2.0- in bepaalde varianten zorgt voor een bijtelling van 14% van de toch al scherpe cataloguswaarde.


Van A naar B zonder toerenteller

Voor diverse groepen biedt Citroën de uitkomst. Omgeven door het adagium "less is more" wordt de behoefte om van A naar B komen in een kekke voiture -zonder toerenteller maar met voldoende multimedia aan boord- vanuit Frankrijk ingevuld en door de koper in eerste instantie omarmd. De gunstige fiscale voorwaarden en de scherpe prijsstelling van de nieuwbakken Citroën zullen die ontwikkeling niet in de weg staan. En in een tijd dat we individualiseren heeft Citroën de juiste auto op de markt gebracht. Een revolutionaire auto zonder nonsense. Een spraakmakende auto met een nieuwe kijk op mobiliteit. Dit wordt waarschijnlijk de Auto van het Jaar 2015. Het staat nu al nagenoeg vast. En als die voorspelling uitkomt wordt Citroën beloond voor datgene wat geen andere autofabrikant aandurft: op een eigenzinnige wijze moed tonen. Heb ik dan geen bedenkingen? Ja. Die heb ik. De keerzijde van eigenzinnige durf ligt op de loer. Misschien is deze auto wel te slim en te eigentijds geconstrueerd om de inhoud van deze column in verkoopcijfers gestand te doen. En kiest een deel van de doelgroep voor veilige conventie. In dat geval laat men de ultieme kans schieten om een statement te maken. Een automobiel statement, dat volkomen past bij deze tijd. En luistert naar de naam Citroën C4 Cactus.

 

 

Afbeeldingen bij deze column

UA-39509209-1