Delen via sociale media

Ton Roks kan een jaar rustig slapen

Gepost 22/06/2015

Door: Erik van Putten

Vorige week won Porsche voor het eerst sinds 1998 de 24-Heures du Le Mans, één van de meest prestigieuze autoraces ter wereld. Het Franse feest werd vanaf 2000 bijna volledig gedomineerd door Audi. In de aanloop naar de 2015-editie vormde het voor journalist Ton Roks reden om te melden dat Ingolstadt maar “moest opzouten van Le Mans”.

Kunstje vaak genoeg vertoond
Roks- een oude en uitstekende rot in het autojournalistenvak- vond in de aanloop van de 2015-editie van “Le Mans” dat Audi zijn kunstje nu vaak genoeg had vertoond. De grondlegger van Octane Magazine schreef dat de zware Franse race zijn bestaansrecht ontleend aan andere waarden. Een paar jaar wegblijven als fabrikant, terugkeren en dan winnen. Vanaf nul weer een winnende auto ontwerpen. Het zegt volgens de oud-Autovisie hoofdredacteur meer dan een stapel Le Mans-bekers. Ook de zware achterhoedegevechten geven de 24-uursrace volgens hem cachet. Het voltooien van de race- bij voorkeur niet als laatste binnen het deelnemersveld- is óók winnen. Dat idee.

 

De Audi R18 e-tron Quattro. Geen winnaar. Wel de bezorger van de 17e podiumplek op rij voor het merk uit Ingolstadt. Afbeelding: Audi


Begrijpelijke romantiek doet Audi te kort
Ik begrijp de romantische insteek van Ton Roks wel. Maar hij doet Audi echt te kort. Wat de Duitsers vanaf de millennium wissel op het Franse circuit lieten zien is van een ongekend niveau. Bijna jaarlijks was Audi de baas in Le Mans. Het bouwde vaak de beste auto’s voor de 24-uurs uitputtingsslag. Won als eerste fabrikant met een dieselracer. Zette grote sportautomerken in de schaduw. Audi wèrd Le Mans. Won dit jaar eens niet, maar pakte wel de 17e podiumplek op rij.


Dezelfde mal 
Maar Roks vindt dat Audi nu de prioriteit bij het design van de productiemodellen moet leggen. Want “alle modellen komen uit dezelfde mal”. Het is echter wel het profiel dat Audi al jaren lang van een herkenbare en ingetogen chique voorziet. De kenmerkende ontwerptaal maakte van Audi een groot en verre van saai premiummerk. Vervolmaakt met technische delen die in Le Mans hun winnende vuurdoop kregen.


Voorsprong door techniek bepaalt winnaar 2016
De 2015-zege van het vorig jaar in Le Mans teruggekeerde Porsche was overweldigend en dik verdiend. Hij bracht ook de charme van vroeger even terug. Daarom kan Ton Roks tot juni 2016 rustig slapen. Maar als hij ontwaakt zal hij zich wellicht realiseren wat de huidige magie van Le Mans inhoudt: kortstondig verloren gegaan terrein snel terugwinnen. Audi wil de lauwerkrans volgend jaar terugbrengen naar Ingolstadt. Zonder een auto vanaf nul op te bouwen. Maar door gebruik te maken van een historische voorsprong in techniek. Een voorsprong, die Audi minimaal de favorietenrol voor de 2016-editie van Le Mans bezorgt. 

 

UA-39509209-1