Delen via sociale media

Vriendelijk advies

Gepost 28/05/2015

Door: Erik van Putten

Een oude bekende belde mij enige tijd geleden voor het inwinnen van advies. Er bestond bij hem een voornemen om een andere auto te kopen. Hij had zijn huidige auto- een Fiat Brava uit 1996- tot op de draad afgereden en voor een miniem bedrag verkocht aan "iemand die er nog wel iets mee kon." 

Uitstekende auto. De VW Golf V met 1.6 FSI motor, welke bij hogere kilometerstanden enkele aandachtspunten heeft. Afbeelding: Volkswagen AGGoede auto met een paar aandachtspunten
Vervolgens vertelde de bekende dat hij een Golf op het oog had. Een 1.6 FSI Comfortline uit 2007. Ik reageerde enthousiast maar gaf wèl aan dat bij deze motorvariant de distributieketting en de nokkenasversteller aandachtspunten zijn, maar dat het blok over het algemeen –bij normaal onderhoud- weinig problemen veroorzaakt. "Ach, jij hebt altijd wat te zeiken", luidde het dankbare en geirriteerde antwoord. Toen ik na het vernemen van de kilometerstand van 182.000 kilometer de verkoopprijs vam de zilverkleurige Golf raamde op een bedrag tussen  €6.500,-- en €7.250,-- inschatte kreeg ik als reactie: “Veel te laag. Ze zijn minstens €8.500,-waard. Dat wordt ook voor de mijne gevraagd. En terecht." 


Speelruimte en aankoopopties

Ik riposteerde. Zei dat er voor dat bedrag dan wel een fatsoenlijk garantiepakket, een full-service afleveringsbeurt, een grondige aircocheck en een nieuwe APK in de deal moesten worden meegenomen. Ook gaf ik aan dat een technische keuring de investering altijd waard is. En gaf mijn kameraad nog het advies mee om in te steken op het feit dat hij niets in te ruilen had. “Dan heb je speelruimte. De verkopende partij weet het spelletje wel te spelen. Speel het mee. Zal ik anders met je meegaan?” Het aanbod werd resoluut van de hand gewezen. "Straks gaat het nog niet door ook. Ik regel het zelf wel."


Minder zelfbewust
Binnen een week werd daadwerkelijk tot aankoop van de mooie Golf overgegaan. Maar na de aanschaf was hij beduidend minder zeker van zaak dan ten tijde van het aankoopproces. Ongevraagd deelde hij mij mee dat de motor een beetje ratelde maar dat het volgens de verkoper bij dit blok hoorde. De vraag of de nieuwbakken VW-rijder nog aandacht had laten besteden aan de distributieketting -heel legitiem bij de genoemde kilometerstand- werd ontkennend beantwoord. Ik zei niets. Vervolgens werd mij verteld dat het aankoopbedrag €8.450,-- was geworden. Zonder garantiepakket en aankoopkeuring. “Mooi bedrag toch?”, luidde de vertwijfelde vraag. Ik antwoordde: "Absoluut. Zéker voor de verkoper."

Ondanks alles ben ik best bereid de persoon in kwestie nog een laatste advies te geven. Om mij nooit meer te bellen als hij aan een volgende auto toe is. 

UA-39509209-1